Blogia
Panfleto LAETUS

Això no és un conte |Imma Monsó| [fragment]

Això no és un conte |Imma Monsó| [fragment]

Els termes «mentida» i «ficció» s’utilitzen amb una lleugeresa que sovint porta a confusió. Quan llegim un conte a un nen i ens pregunta si és veritat o mentida, potser seria el moment d’explicar-li que un conte no és mentida, sinó ficció. Que la mentida és el contrari de la veritat, no de la ficció. I que en un conte no hi ha intenció d’enganyar, sinó de crear un món diferent i paral·lel. Al contrari, quan ens diuen una mentida, no hauríem d’admetre com a excusa: «És un conte que m’he inventat». Perquè en aquest darrer cas la cosa essencial no és la creació d’un món, sinó la intenció d’enganyar. No tan sols mentida i ficció no són el mateix, sinó que s’oposen en allò fonamental: la mentida pot relatar fets molt realistes, però la seva prioritat és enganyar. La ficció pot relatar fets gens realistes, però la seva finalitat és aprofundir en la veritat.

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres

3 comentarios

Amkiel -

[Nuska] Bien visto: la imagen es de Mark Ryden, un artista del que ya hay alguna otra en el panfleto. // Por ese motivo no es sabio quien no se equivoca nunca, porque no ha tenido ocasión de rectificar.

[monsila] A més a més permet concloure que qui llegeix ficció no és un crèdul.

monsila -

m'agrada...és una reflexió bonica

Nuska -

El dibujo es de Mark Ryden? Me encanta!!!
Es cierto que a veces no se diferencia la mentira de la ficción, me has hecho reflexionar hoy, yo tengo un hijo que me suele preguntar si los dibujos del Spider-man son de verdad o de mentira y siempre le contesto que son de mentira. Ahora me doy cuenta de mi error. Pero rectificar es de sabios, no?
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres