Blogia
Panfleto LAETUS

· Tristos tròpics |Claude Lévi-Strauss| ·

· Tristos tròpics |Claude Lévi-Strauss| ·

Hay libros que nada más empezarlos sabes que la despedida será triste, no por el contenido en sí sino por el hecho de decirles adiós y enterrarlos en la estantería de los pretéritos. Es el caso. Resulta vano haberse limitado a un capítulo por día, como si de un tratamiento homeopático de felicidad se tratase, pues los días pasan y las capítulos son finitos. La última página llega y la última vuelta de hoja suena a final no sólo del libro. Entonces me imagino lo difícil que será encontrar otro que me haga sentir algo similar, y me pongo triste antes de tiempo pues vasto es el mundo y muchos los talentos.
 
Hablo de Tristos tròpics (edición catalana) de Claude Lévi-Strauss, traducido por el poeta Miquel Martí i Pol. Un libro de antropología (etnología) que narra sus viajes a lugares tan lejanos que llegan al interior de uno mismo. Copio a continuación la contraportada:
 
Claude Lévi-Strauss és reconegut arreu com el representant màxim de l'estructuralisme. La seva obra, una de les més importants del pensament contemporani, aconsegueix de conciliar, implícitament si més no, la simple aplicació d'un mètode d'investigació -l'activitat estructuralista- amb la formulació d'un pensament que planteja un enigma filosòfic, inevitablement i seductorament relacionat, és clar, amb el mètode de què se serveix. No en va havia cursat estudis de filosofia abans de dedicar-se a la investigació etnològica, i no en va, tampoc, es confessa deutor, sobretot, de Marx i de Freud.
 
Tristos tròpics és més que un llibre de viatges. A través d'un seguit d'experiències viscudes i, sobretot, a través d'una autobiografia intel·lectual. Lévi-Strauss assaja de donar resposta a tot d'interrogants: per què i com s'esdevé etnòleg?, de quina manera s'integren les aventures de l'explorador i les experiències del savi?
 
Però hi ha més encara. Mitjançant el contacte amb societats primitives, d'Amèrica del Sud, sobretot, i d'Àsia, Lévi-Strauss s'obliga i ens obliga a una confrontació amb estadis de la humanitat, que necessàriament ens porten a repensar la validesa objectiva de les estructures de la nostra societat i la influència, actual i futura, que sobre nosaltres exerceixen esquemes, actituds i costums, que condicionen la nostra existència individual i col·lectiva.

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres
¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres

0 comentarios

¿Y esta publicidad? Puedes eliminarla si quieres